Most, hogy telenyomtuk a spájzot, részletesen leírom milyen eszközökre van szükséged a főzéshez. Az eszközök legalább olyan fontosak mint az alapanyagok. Fogadd meg a tanácsaimat, én már helyetted elköltöttem egy vagyont, mire megtaláltam a valóban használható cuccokat. A konyhai eszközökből, mindig jó minőségű terméket kell venned, itt nem érdemesem simlizni, ezeken is múlik, hogy mennyire sikerül elsajátítanod a főzés tudományát...
Na jó ez sz..r volt.. tudomány a francokat, odáig úgysem jutunk el...viszont a szomszéd csajt simán elkápráztathatjuk..
Kés
Bakker ez a legfontosabb cumó a konyhában. Rendes nevén séfkés, angolul chefknife (csak a google youtube keresés miatt)
Nagyjából így néz ki..nehéz, vaskos, éles és k...va drága. Ezek a főbb jellemzői.
Nem veszel kerámia kést, mert akármennyire is hirdetik, sz.r!
Nem veszel olyan kést amire azt mondják nem kell élezni... ez kamu. (Egyébként a Mister Minit-ben jól éleznek.)
A jó késnek vastag pengéje van. A nyél és a penge találkozásánál kell lennie az egyensúlyi pontjának. Kb 20 cm körül legyen a penge mérete. Nem tartod a többi evőeszközzel együtt a fiókban, hanem saját tokjában, mindig tisztán. És egy utolsó: megnézed a Kill Bill valamelyik részét. Meghallgatod milyen csengése van egy Hattori Hanzo pengének. Bemész a késboltba és ha minden általam leírt jellemzőnek megfelel, akkor az üzletpulton végighúzod a penge hegyét, (finoman nem hagysz nyomot a pulton) akkor pont annak a sound effect-nek kell halladszódnia mint a filmben... ez nem vicc!! Egy jó kés 15-200 ezer forint kölül van.. ja hát ez van. Hidd el a 2-3 ezer forintos kés sz..rt sem ér!!! A csórók mint én is, olyan 15-20 ezer-ért vesznek kést. A ruppósabbak drágábban, de van egy lélektani határ, amit felesleges átlépni mégha Rothschild is vagy...
Kell még jó krumplihámozó, azzal lehet a répát meg egyéb zöldségeket is hámozni, pucolni, meg egy kisebb szeletelő, de ha megtanultál a séfkéssel bánni, akkor csak ezt használod mindenre.
Itt egy-két jó videó a használatához. Ne sumákolj, gyakorolj, sajátítsd el! Amikor már menő leszel, néhány szeletelő fázist akkor csinálj, ha már ott a vacsoravendéget... ámulni fog garantálom, de nem most, majd ha menő leszel. Azért az ujjadra vigyázz, szükség lesz rá a vacsi után is..
Edények
Nincs sok edényre szükség, mert ezek is egy szabad szemmel is jól látható összegbe kerülnek. Nem a piacon veszel készletet, aminek arany fogantyúja van, akárcsak az eladó foga, hanem elsétálsz az IKEA-ba.
Miután nem családra főzöl, nem kell gigantikus méretű semmiből, viszont ami kell:
- Lábas 5 literes
- Nyeles edény 2 literes
- Serpenyő 28 cm-es
Ezek feltétlenül szükségesek, vásárláskor ha tanácstalan vagy, válaszd a drágábbat, vagy súlyra nehezebbet.
Ne vegyél 2-3 ezerért készletet mégha annyira kecsegtető is az ára, mint egy 0 forint befizetéses Suzukinak, mert elgörbül, átég magyarul sz..ar!
De itt egy link az edényekhez. http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/categories/departments/cooking/cookware/
Egyebek (ezeket beszerzheted bárhol akár a Lehel piacon)
- Fakanál
- Reszelő
- Botmixer ( Ő is a barátod, majd meglátod)
- Merőkanál és egyéb ilyen sültkrumpli kivevő (franc tudja hogy hívják)
- Fritőz (én támogatom nekem ugyan nincs, utálom tisztogatni, saját belátás alapján dönts erről)
- Dugóhúzó (a nők szeretik a bort ez tény)
- Műanyag tálak
- Üvegtál
- Szűrő tésztához, leveshez, bármihez...
Vacsora szet!
Szintén ikea.. szépet, egyszerűt vegyél, mind a tányérokból, mind az evőeszközökből. És teríts szépen, mielőtt jön a vendég. A terített asztal látványa már félsiker! De túlzásba ne vidd, felesleges gyertartók, arany evőeszközök, csillárról lelógó bisz-baszok az ellenkező hatást váltják ki. Nem ezektől leszel menő. Ne feledd a vacsoalsztal dísze a pohár, mint az öltönynek a nyakkendő. Borospohár több is legyen otthon, mert törik mint az állat. Talán 600 forint az Ikeában. Hosszút, nagyot, kereket vedd!
Szóval ennyit az előkészületekről. Nem véresen komoly amit leírtam, csak tanács a saját tapasztalataim alapján.